RAI: vint anys generant recursos i donant la tabarra al barri

El passat 20 d’abril al local de RAI del carrer Carders 12 era un dia prou especial. Es celebrava amb força èxit de convocatòria el cabaret corresponent a la primavera. A part de ser una cita trimestral que ja s’està consolidant dins l’atapeïda programació de RAI, en aquesta ocasió es tractava també de celebrar els vint anys de l’associació. I és que aquest 2013 és un any molt assenyalat per a RAI, Recursos d’Animació Intercultural, i per a l’espai que tenen al carrer Carders.
Ja han passat vint anys des que un grapat d’eixelebrats/des joves va engegar un projecte anomenat RAI, Recursos d’Animació Internacional, en un petit local al carrer Volta d’en Coromines, continuant la tasca de l’antiga associació La Brúixola, que es dedicava a la mobilitat internacional. D’aquí ve, tot i que molts no ho sàpiguen, la bruixa viatgera del logotip, ara retocat per a l’aniversari.
El 2003 RAI va traslladar-se a un altre espai dins el mateix barri del Casc Antic, l’actual local del carrer Carders 12, i antic Hostal de la Bona Sort, que fins llavors havia acollit la Societat Coral Germanor Barcelonina.
Des de llavors, multitud de persones, en gran part vinculades al barri del Casc Antic però també de la resta de la ciutat i d’altres parts del món, han passat per RAI. I ho han fet de diverses maneres: impulsant projectes de tot tipus, participant més o menys activament en activitats, viatjant, visitant-nos, formant altres persones, formant-se elles mateixes, creant o senzillament conspirant amb una beguda a la mà.
En aquells primers anys gran part de l’activitat girava entorn de la voluntat internacionalista de facilitar a joves d’aquí la possibilitat de conèixer altres realitats i d’acollir joves d’altres països que participessin en iniciatives afins. Van ser anys d’impulsar múltiples projectes i intercanvis de cooperació cultural i de solidaritat internacional, però sempre fugint de l’òptica de la cooperació al desenvolupament del nord cap al sud. L’enfocament més aviat era el de l’intercanvi i la creació de xarxes de suport mutu arreu del món, però amb especial interès en la Mediterrània. D’aquesta manera es van poder construir ponts d’intercanvi i col·laboració entre indrets tan dispars com els Balcans, el Marroc, Mèxic, El Salvador, Senegal, Argentina, França, Grècia, Palestina, etc buy cialis generic online.
Però la tasca de RAI no s’aturava aquí. I és que ja fa anys que la I d’Internacional va donar pas a una I d’Interculturalitat, molt més coherent amb la diversitat d’iniciatives, procedències i expressions artístiques que s’hi acollien. Entre d’altres coses és important remarcar la tasca formativa realitzada –amb un original catàleg de formacions adreçades a educadores–, els tallers artístics a preus populars, i evidentment les accions dutes a terme amb joves del barri. En aquest darrer àmbit, RAI va poder o almenys va intentar suplir la manca d’equipaments municipals en un barri on els xavals estaven mancats d’espais on poder formar-se, divertir-se i tirar endavant els seus projectes d’una manera activa i participativa. Ara, tot i que el Casc Antic acull ja un Casal de Barri i un Casal de Joves, RAI ha omplert un forat consolidant un Espai de Creació i Formació Musical que ofereix bucs d’assaig, estudi de gravació, cursos musicals i acompanyament en la creació a bandes formades per joves del barri i del districte que no poden permetre’s els preus del mercat privat o que no tenen fàcil sortir del barri a la recerca de l’oferta pública que hi ha en aquests serveis.
I, d’entre les moltes iniciatives artístiques que RAI ha vist néixer com a espai cultural de referència al districte, amb una programació fixa de cinc dies a la setmana, es manté ben viu el Festival de Teatre del Casc Antic, que aquesta tardor arribarà a la seva desena edició, i ho farà amb una programació més extensa i una exposició que repassarà aquest decenni de teatre. També s’ha consolidat en el temps l’acollida de companyies i col·lectius teatrals o de dansa, que han fet de RAI un espai de creació artística.
Però les celebracions no es cenyeixen només a RAI, i és que enguany es compleixen cent anys de la creació de la Germanor Barcelonina, entitat que ens recorda que l’associacionisme i el foment de la cultura autogestionada fa molts anys que va arribar al barri del Casc Antic. Fa un parell d’anys es va engegar el projecte Històrie(s), per recuperar part de la memòria històrica d’aquesta centenària entitat. Ara, tothom que assisteixi a les properes Festes Majors del Casc Antic tindrà l’ocasió de conèixer i visionar part del material que s’ha trobat i enregistrat amb testimonis d’antics membres de l’associació. Les dates en qüestió seran el 22, el 28 i el 29 de juny, quan les activitats de RAI i el record de la Germanor Barcelonina prendran el barri del Casc Antic.
Parlem per tant de tot un segle en què el barri ha pogut gaudir i aprofitar un espai social i cultural obert. Un espai que ha lluitat per transformar la realitat que li ha tocat viure, donant veu a expressions i accions interculturals normalment silenciades, donant vida a projectes creatius i innovadors, teixint xarxes de relacions i deixant-se nodrir per totes i cadascuna de les persones que hi han transitat.
I esperem que així segueixi sent durant molt més temps; per això animem tothom a participar utilitzant aquest emblemàtic espai, aportant propostes, gaudint de les activitats i per descomptat venint a celebrar els esmentats aniversaris!
En un moment en què la ciutat de Barcelona no para de perdre espais, sigui al carrer o en locals socials o alliberats, és més necessari que mai gaudir i aprofitar els que encara ens queden.

Més informació sobre RAI:
http://rai.pangea.org/

Més informació sobre el projecte de recuperació de la memòria històrica de la Germanor Barcelonina:
http://rai.pangea.org/historia.histories/